L’aigua contaminada pot arribar a contaminar tot allò que hi estigui en contacte, tant aliments com estris, etc., afavorint que la malaltia es transmeti no tan sols a través d’ella, sinó dels aliments, de persona a persona i d’animals a éssers humans.
A les masses d’aigua veiem a primera vista peixos, plantes, partícules de diferents mides, etc., però hi ha moltes partícules i substàncies de mida microscòpica que són invisibles als ulls. Es tracta de
- virus,
- bacteris,
- paràsits,
- substàncies químiques, etc.,
especialment importants pel que fa a la malaltia i la salut.
Quines PRECAUCIONS hem de prendre?
- Als indrets on les aigües residuals domèstiques o industrials no són tractades, perquè no hi ha instal·lacions de sanejament apropiades, s’afavoreix la ràpida propagació de malalties. La majoria es poden prevenir amb la millora del sanejament públic, la provisió d’aigua neta i mesures d’higiene. La manca d’aigua adequada per al consum és una font directa de malalties, i això fa que per protegir la salut no n’hi hagi prou a tenir aigua, sinó que ha d’estar en condicions.
- Els microorganismes patògens representen un risc seriós per a la salut pública i és prioritari eliminar-los de l’aigua de consum humà, ja que ingerir-los podria ocasionar una epidèmia amb greus conseqüències per a la salut de la població.
La majoria de les malalties transmeses per l’aigua es poden prevenir amb algunes precaucions senzilles. Recordeu que el coneixement per si mateix no té un efecte preventiu si no es prenen mesures sobre el tema.
Normes elementals d’HIGIENE
Com que les vacances són propícies per als viatges a llocs exòtics, cal mantenir unes normes de conducta i higiene que poden ajudar a prevenir malalties.
- Per evitar el contagi es recomana, per exemple, mantenir disponible una quantitat adequada d’aigua segura per a higiene i d’aigua potable per beure.
- Si no estem segurs que un aigua és potable, és millor bullir-la o tractar-la abans de prendre-la. Tampoc hauríem de beure d’una ampolla que no obrin davant nostre.
- Rentar-nos les dents amb aigua apta per al consum i tenir, en general, precaució en la neteja personal, per exemple a l’hora de rentar-nos les mans, abans de cuinar, servir o menjar aliments i després d’anar al lavabo. També en aquest cas, si no es disposa d’un subministrament d’aigua segura per rentar-se, es recomana fer servir aigua embotellada o bé que hagi estat bullida almenys deu minuts, o aigua desinfectada amb productes químics.
Atenció en la PREPARACIÓ DELS ALIMENTS
Així mateix, cal prestar especial atenció en la preparació dels aliments:
- Rentar bé les fruites i les verdures amb aigua apta per al consum.
- No menjar mai crues fruites o hortalisses cultivades en terres que s’hagin regat o contaminat amb aigües residuals.
- Dir no als glaçons i als gelats.
- No menjar mai peixos i mariscs crus o poc bullits, en particular si sospitem que poden provenir d’aigües contaminades.
- Rentar, assecar i guardar en lloc segur els estris de cuina.
Recordeu
- No ens hem de banyar en aigües que puguin estar contaminades ni entrar en contacte amb aigües estancades.
- Tampoc s’ha de permetre que els nens juguin en aigües sota sospita d’estar contaminades, o amb joguines que hi hagin estat en contacte, que en aquest cas s’haurien de desinfectar.
- Considereu que cap aigua no és segura fins que les autoritats sanitàries competents anunciïn que el subministrament d’aigua pública ho és.