Des de finals de setembre de 2009, la píndola de l’endemà es pot dispensar a les oficines de farmàcia sense necessitat de recepta.
Aquest fet consolida el farmacèutic/a com a punt de referència per proporcionar informació sobre el correcte ús d’aquest medicament.
QUÈ ÉS la píndola de l’endemà?
- La píndola de l’endemà és un anticonceptiu d’emergència indicat en dones en edat reproductiva que han tingut una relació coital amb risc d’embaràs no desitjat, independentment del moment del cicle menstrual en què es trobin.
- Per tal que el medicament sigui efectiu, s’ha de prendre abans que hagin transcorregut 72 hores des de la relació sexual.
- Es tracta d’una via complementària de contracepció que no s’ha de convertir en un mètode anticonceptiu regular.
CONTROL sanitari
Tot i que un medicament pugui ser dispensat sense recepta mèdica, pel fet de ser dispensat a la farmàcia es garanteix el control sanitari.
El farmacèutic és el professional sanitari que proporciona tota la informació necessària per a que els usuaris puguin fer l’ús més adequat del tractament.
ON la puc trobar?
La píndola de l’endemà es dispensa:
- als equips d’atenció primària,
- als serveis d’atenció continuada,
- als centres de salut sexual i reproductiva (ASSIR),
- a les urgències hospitalàries,
- i a les oficines de farmàcia.
En tots els casos, els professionals proporcionaran informació sobre l’anticoncepció d’emergència i garantiran l’accés al tractament en el menor temps possible. Independentment del lloc on s’hagi anat, un cop administrat el medicament és aconsellable posar-se en contacte amb el centre d’atenció primària o amb un centre d’atenció a la salut sexual o reproductiva.
Centres més pròxims on les usuàries poden ser ateses
Dispensació a les OFICINES DE FARMÀCIA
El farmacèutic/a és l’expert en el medicament i el professional sanitari més proper al ciutadà. Així doncs, assegura una transmissió d’informació i els consells de salut adequats.
A l’oficina de farmàcia es garantirà la intimitat i la confidencialitat i s’oferirà una atenció personalitzada.
En cas que no es disposi de la píndola de l’endemà, s’adoptaran les mesures necessàries perquè la usuària accedeixi a l’anticonceptiu d’emergència abans de les 72 hores, període durant el qual és efectiu. El farmacèutic/a valorarà, conjuntament amb la usuària, si és correcta l’administració de la píndola de l’endemà.
En alguns casos pot ser contraindicada.
- Si han transcorregut més de 72 hores des de la relació sexual no protegida: en aquests casos l’eficàcia de la píndola no està demostrada.
- En funció de l’edat de la dona.
- Si la usuària té diarrees o vòmits, ja que es poden tenir problemes per absorbir el/s comprimit/s.
- Si la dona ha utilitzat aquest mètode en el darrer cicle menstrual o en l’anterior.
- Si la dona està prenent altres medicaments o plantes medicinals, cal que s’asseguri que no hi ha interaccions.
Kits d’informació
El/s comprimit/s, que s’aconsella prendre en el mateix moment, són:
- Un únic comprimit de levonorgestrel d’1,5 mg.
- O dos comprimits de levonorgestrel de 0,75 mg administrats conjuntament.
A més, les oficines de farmàcia tenen uns kits d’acompanyament que inclouen:
- Un tríptic informatiu per a la dona.
- Un preservatiu com a mètode eficaç per a la prevenció d’infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats.
- Una instrucció sobre l’ús del preservatiu.
Alguns CONSELLS
- La píndola de l’endemà és eficaç si es pren durant les primeres 24 hores després de la relació sexual amb risc d’embaràs. La seva efectivitat baixa si es pren entre les 24 hores i les 72 hores.
- Si es vomita abans que hagin passat 3 hores després de la presa, cal tornar a prendre els comprimits.
- La menstruació ha de venir, com a màxim, tres setmanes després d’haver fet el tractament. Si no és així, s’ha de fer la prova de l’embaràs.
- Abans de la menstruació es poden tenir petites pèrdues de sang. La durada i la quantitat de regla pot ser diferent a l’habitual.
- La píndola de l’endemà suposa un trastorn hormonal per al cos. Tot i que no s’ha demostrat que hi hagi efectes secundaris en cas que es prengui més d’una vegada, no s’ha de convertir en un mètode anticonceptiu recurrent.
- El preservatiu masculí i femení és l’únic mètode que evita l’embaràs i les infeccions de transmissió sexual com la SIDA.
- Per a qualsevol dubte s’aconsella consultar el farmacèutic/a, dirigir-se al centre d’atenció primària corresponent, posar-se en contacte amb el programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva, o trucar al telèfon de Sanitat Respon 24 hores: 902 111 444.